Dansfestivalen är Eskilstuna Dansakademis årliga avslutningsföreställning på Eskilstuna Teater. Den äger rum i slutet av vårterminen och ger eleverna en möjlighet att prova på hur det är att medverka i en professionell dansföreställning, med allt från repetitioner till scenkläder och scenljus.

Varje dansgrupp har ett eget nummer och vartannat år vävs dessa ihop med extranummer till en komplett musikal. Dansfestivalen brukar hålla en mycket hög nivå och uppskattas stort av både medverkande och publik.

Information inför Dansfestivalen 2022 - lördag 7 på Eskilstuna Teater

ÅRETS DANSFESTIVAL ÄGER RUM LÖRDAG 7 MAJ 2022 PÅ ESKILSTUNA TEATER.

VI GER TVÅ FÖRESTÄLLNINGAR KL 13.00 OCH 17.00.

Repetitionerna på Eskilstuna Teater börjar söndag 24 april och fortsätter sedan söndag 1 maj och vecka 18 (tisdag 3 maj - fredag 6 maj). Översiktligt schema och information för veckan finns längre ned.


Vi rekommenderar att ni inför dansfestivalen läser informationen Bra att veta inför dansfestivalen nedan. Här finns tips och råd angående scenkläder och föreställningsdagen på teatern. Information ges även muntligen på lektionstid och vid samlingarna innan genomdragen/genrepet.


Kan/vill du/ditt barn inte medverka på dansfestivalen är vi tacksamma för om ni meddelar läraren så snart som möjligt. Våra vuxengrupper brukar inte delta (meddelas av läraren).


Har ni frågor kring dansfestivalen, prata gärna med läraren eller kontakta oss på info@eskilstunadansakademi.se.


Biljettförsäljning till föreställningarna sker på nortic.se. Biljettsläpp FREDAG 8 APRIL kl 09.00.

Repetitioner på Eskilstuna Teater inför Dansfestivalen 2022

SÖNDAG 24 APRIL, söndag 1 maj OCH HELA VECKA 18 ÄR DET REPETITIONer på teatern INFÖR ÅRETS DANSFESTIVAL!

De sista två veckorna inför dansfestivalen repeterar vi på Eskilstuna Teater. Information om repetitionsdagar mm finns nedan. Detaljinformation om tider etc läggs ut allt eftersom föreställningen repeteras.


Ordinarie klasser slutar vecka 16. Under vecka 17 tas ev restklasser igen och vissa äldre elever har repetitioner i danssalarna (meddelas av läraren). Vecka 18 är det Dansfestivalvecka med repetitioner på teatern på kvällarna inför lördagens föreställningar.


Det är viktigt att eleven närvarar vid alla repetitioner som sker på teatern innan föreställningen, så långt det är möjligt. Detta är både för elevens egen skull men även för hela gruppen, då vi övar hur man agerar på scen, rätt placeringar och in- och utgångar mm, som inte går att öva i danssalen. Meddela läraren i god tid om eleven inte kan delta vid något av repetitionstillfällena.


Portkoden till sceningången på teatern meddelas separat. OBS ingång via sceningången bredvid Biblioteket, ingen ingång via stora entrédörrarna.

FÖRSTA REPETITIONSDAGEN PÅ TEATERN - SÖNDAG 24 APRIL

Söndag 24 april kl 09.30 - ca 21.00 börjar repetitionerna på Eskilstuna Teater med punktrep. Varje grupp har en egen repetitionstid på ca 20-30 min.

Var redo ca 20 min innan utsatt tid, i fall schemat flyter på och ni får inta scenen tidigare. Byt om till scenkläder på plats. Portkoden till sceningången på teatern meddelas separat av läraren.


Plats: Eskilstuna Teater

VECKA 17 - MÅNDAG TILL Torsdag 25 APRIL - 28 april

Måndag 25/4 - torsdag 28/4 ca kl 16.30 - 21.00 är det repetitioner av scener och övergångar för äldre elever (exakt schema meddelas av läraren).


Plats: Gamla SFI-huset/Viljan, Careliigatan 10

FÖRSTA genomdraget PÅ TEATERN - SÖNDAG 1 Maj

Söndag 1 maj ca kl 09.20-21.00 - genomdrag akt 1 och akt 2 med stopp.

De allra yngsta grupperna har sin repetition innan genomdraget av den akt de är med i. Övriga grupper repeterar i den ordning som de är med i akten/föreställningen. Körschema med exakt ordning för alla grupper presenteras på teatern på söndag. De yngre barnen kan åka hem när de har dansat sin dans och läraren meddelat att de är klara. De äldre eleverna förväntas stanna kvar tills akten är klar. Portkoden till sceningången är densamma som förra söndagen.


kl 09.20: De yngsta grupperna i akt 1, dvs Möss (Barndans/jazz, Pernilla) och Hela mackapärer (Cirkusakrobatik, Stephanie)


kl 09.30-12.30: Akt 1, genomdrag med stopp

Deltagande grupper i den ordning de kommer i akten (mellannummer/-scener och de yngsta grupperna ej inkluderade):

Öppning byn (Musikal onsdag 16.30, 18.00 och 19.30), Trasiga mackapärer (Hiphop 10-13 år), Laga trasiga mackapärer (Musikal onsdag 16.30 och Musikal söndag, Silje), Vacker äng (Balett lördag 09.25, Claudia), Läskig skog (Balett lördag 11.00, Claudia), Mörkret (Tåspets måndag), Frieriet (Jazz 13-16 år måndag), Ängen (Modern torsdag), Mörkret (Jazz från 16 år måndag), Servitriser (Jazz från 14 år onsdag), Fyllefolk (Hiphop från 14 år), Gaston (Musikal onsdag 18.00 och 19.30), Psykpatienter (Heels Commercial), Elden (Riverdance), Bli vår gäst (Musikal onsdag 18.00 och 19.30)

Deltagande roller:

Belle, Odjuret, Rosen, Häxan/Förtrollerskan, Maurice, Philippe, Gaston, LeFou, Bimbettes, Byfolk, Slottsfolk, Dr Mörk, Psykskötare


kl 12.30-14.00: Lunch


kl 13.30: De yngsta grupperna i akt 2, dvs Sagoälvor och Sagofigurer (Balett lördag, Ellinor), och Små servetter/Någonting som inte fanns förut (Musikal lördag, Ellinor)


kl 14.00-17.00: Akt 2, genomdrag med stopp

Deltagande grupper i den ordning de kommer i akten (mellannummer/-scener och de yngsta grupperna ej inkluderade):

Rosen (Lyrical Jazz tisdag 16.30), Vargar (Modern onsdag), Dammtussar (Balett lördag, Maja), Dammvippor (Balett/tåspets torsdag), Statyer (Balett måndag 18.00 och lördag 13.30), Stora servetter (Jazz lördag, Ellinor), Amors pilar (Balett söndag, Alva), Någonting som inte fanns förut (Musikal söndag, Silje och Musikal onsdag 16.30), Sorgen (Lyrical Jazz tisdag 18.00), Rosenblad faller (Balett måndag 16.20)

Deltagande roller:

Belle, Odjuret, Rosen, Häxan/Förtrollerskan, Maurice, Philippe, Gaston, LeFou, Bimbettes, Byfolk, Slottsfolk, Dr Mörk, Psykskötare


kl 17.00-17.30: Paus


kl 17.30-21.00: Punktrep av sång, koreografier, scener, solon, övergångar


Plats: Eskilstuna Teater

VECKA 18 - Tisdag - SÖNDAG 3 MAJ - 6 maj

Vecka 18 är det dansfestivalvecka med repetitioner på teatern varje kväll.


Tisdag 3 maj kl 16.30-ca 21.15: genomdrag akt 1 - Endast elever som deltar i akt 1* (De allra yngsta eleverna** repeterar först innan genomdraget)

Onsdag 4 maj kl 16.30-ca 21.15: genomdrag akt 2 - Endast elever som deltar i akt 2* (De allra yngsta eleverna** repeterar först innan genomdraget)

Torsdag 5 maj kl 16.30-ca 21.15: genomdrag akt 1 och 2 - Alla elever (De allra yngsta eleverna** behöver inte repetera denna dag)

Fredag 6 maj kl 16.30-ca 21.15: genrep - Alla elever, även de yngsta (Applådtack för alla elever repeteras innan genrepet börjar)

*Körschema för Dansfestivalen med exakt ordning som grupperna framträder presenteras på teatern, se även prelimininärt körschema ovan

**Barndans/jazz lördag, Pernilla, Cirkusakrobatik, Stephanie och Balett och Musikal lördag, Ellinor


Kom i god tid (ca 15-20 min innan) och räkna med mindre förseningar. Eleverna deltar beroende på vilken akt deras grupp är med i (se ovan*). Alla grupper repeterar i den ordning som de är med i föreställningen, utom de allra yngsta grupperna (se körschema ovan**) som får repetera först så att de kan åka hem tidigt. De yngre barnen kan åka hem när de har dansat sin dans och läraren meddelat att de är klara. De äldre eleverna förväntas stanna kvar tills akten/föreställningen är färdig för genomgång efteråt.


Plats: Eskilstuna Teater

DANSFESTIVALEN LÖRDAG 7 MAJ PÅ ESKILSTUNA TEATER - FÖRESTÄLLNINGAR KL 13.00 OCH 17.00

Samtliga elever ska vara på plats på teatern minst 1 timme innan föreställning.

De som har myggor måste vara på plats 2 timmar innan föreställning.


Plats: Eskilstuna Teater

Bra att veta inför dansfestivalen

INFÖR DANSFESTIVALDAGEN LÖRDAG 7 MAJ

 • Alla dansgrupper, även de yngsta barnen, deltar i båda föreställningarna på dansfestivaldagen. Våra vuxengrupper brukar oftast inte delta på dansfestivalen, meddelas av läraren.
 • Tänk på att de barn som inte klarar sig själva på dansfestivaldagen måste ha en vuxen som ansvarar för dem och hjälper till med påklädning etc när de inte är på scen. Det går såklart bra att gå ihop med andra föräldrar och passa flera barn. Danslärarna har tyvärr inte möjlighet att hjälpa till med detta då de har flera grupper och arbetar bakom scen.
 • Den vuxen som passar barn bakom scen kan inte samtidigt titta på föreställningen. Då vi ger två föreställningar brukar familjer kunna dela upp det så att en vuxen passar barn under ena föreställningen och tittar på/köper biljetter till andra föreställningen.
 • Det kan bli lång väntan för de små barnen så se till att ta med både sysselsättning och mellanmål. Det kommer att finnas tid att gå ifrån teatern en stund mellan föreställningarna för att äta.
 • De äldre eleverna/de elever som deltar i många nummer får loger tilldelade bredvid stora scen, de yngre eleverna + föräldrar/de elever som deltar i enstaka nummer väntar på Lilla scen mellan numren. Under föreställningarna får elever och föräldrar INTE vara bakom scen eller i köket, utom såklart när eleverna ska in på scen.
 • I god tid inför respektive nummer hämtas de yngre eleverna på Lilla scen och får vänta i köket/bakom scen. De äldre eleverna förväntas själva hålla ordning på när de ska in på scen. Körschema kommer att sitta uppe och musiken kan höras i logerna/på Lilla scenen.
 • Tänk på att vara tysta när ni ska på/av scen, minsta ljud hörs lätt ut i salongen. Samma sak gäller med att inte vistas i "byxorna" (de svarta tygstycken som hänger i sidan av scenen), då du syns från salongen när scenljuset ligger på.
 • Ingen får gå in eller ut ur salongen under pågående akt. Detta stör annars både filminspelningen och publiken mycket, då ljus kommer in i salongen när dörren öppnas, även om det bara är på glänt.
 • Vi räknar med att eleverna respekterar och visar hänsyn mot varandra och varandras ägodelar/scenkläder. Håll ordning så inga scenkläder/rekvisita försvinner eller går sönder och släng skräp direkt i papperskorgen.
 • HA EN SUPERROLIG DANSFESTIVAL!

OM SCENKLÄDER

 • Information om vilka scenkläder eleven ska ha på dansfestivalen ges av läraren. Scenkläderna ordnas av dansskolan, men ibland kan eleven behöva bidra med något enklare klädesplagg, tex strumpbyxor i en viss färg.
 • Se till att kolla med läraren tidigt under repveckan om något med scenkläderna är oklart (t ex färg på strumporna, underkläder etc). Tänk på att detaljer i scenkläderna syns mycket väl på scen, ha t ex inte underkläder som sticker ut/syns igenom pga mönster, färg mm.
 • Eleverna ska ha scenkläderna på även på repen innan på teatern, då de har betydelse för ljussättning och så man kan se att kläderna fungerar. Byt om till scenkläder på plats på teatern och byt tillbaka till egna kläder direkt efter repet, så att scenkläderna hålls fräscha hela veckan. 
 • Var rädd om scenkläderna på dansfestivalen. Det är inte tillåtet att äta eller vistas ute med scenkläder på. Scenkläderna lämnas tillbaka direkt på kvällen efter sista föreställningen. Lämna dem i avsedda påsar bakom scen alt fint ihopvikta/upphängda i logen.
 • Balettelever ska ha håret uppsatt i knut, om inte läraren meddelat annat.