Våra danskurser

Här finns information om våra dansstilar, kursutbud/schema för terminen och praktisk bra-att-veta-information.

Vårterminen 2020 - kursstart vecka 3

Vårterminen 2020 startade vecka 3. Schema och anmälan finns tillgängligt här på vår hemsida, se nedan i pdf-format samt under respektive dansstil.


Dansfestivalen 2020 äger rum lördag 9 maj på Eskilstuna Teater!


VÄLKOMMEN TILL EN DANSVÅR MED ESKILSTUNA DANSAKADEMI!


Viktiga datum 2020

 • Vecka 3 - vårterminen börjar
 • Vecka 8 - kursstart för Barndans 1,5-3 år med Jannine
 • Vecka 8 - sportlov (om inte läraren meddelar annat)
 • Vecka 15 - påsklov (om inte läraren meddelar annat)
 • Vecka 17 - sista ordinarie kursvecka
 • Söndag 26 april - första repetitionsdagen på teatern
 • Vecka 18 - ev restklasser och dansfestivalrep i danssalarna (meddelas av läraren)
 • Vecka 19 - repetitionsvecka på Eskilstuna Teater
 • Lördag 9 maj - Dansfestivalen 2020!

Balett, jazz eller hip hop?

Vi erbjuder danskurser i ett flertal olika dansstilar, som t ex balett, jazz, hip hop, contemporary/modern, Musical Workshop och barndans. Kursschema för respektive dansstil presenteras nedan.

Gratis prova-på första veckan på terminen

Första kursveckan kan användas som gratis prova-på. Om du/ditt barn inte vill fortsätta kursen efter första tillfället kan du kostnadsfritt avboka kursen, bara du e-postar din avanmälan till info@eskilstunadansakademi.se senast 6 dagar efter kursstart.

Vill du dansa mycket?

Priset för en danskurs anges i schemat och gäller 13 kurstillfällen per termin. Vill du dansa betydligt mer? Ta del av vårt förmånliga rabattsystem och dansa-så-mycket-du-vill-pris!

Hur väljer jag danskurs på rätt nivå?

För att du ska få ut så mycket så möjligt av din dansträning är det viktigt att du väljer rätt danskurs utifrån nivå och ålder. Rådgör gärna med läraren eller e-posta info@eskilstunadansakademi.se så hjälper vi dig hitta en kurs som passar.

NY PÅ DANS?

Eskilstuna Dansakademi erbjuder flera kurser för nybörjare i olika dansstilar och åldrar. Titta efter kurser med nivå N eller N/F. Hittar du inte rätt kurs? Kontakta oss via e-post info@eskilstunadansakademi.se så hjälper vi dig att hitta en kurs som passar.

Vuxen och danssugen?

Som vuxen är du välkommen att dansa alla kurser från 14 år och uppåt, beroende på om nivån passar dig. 


Vi erbjuder också flera särskilda vuxenklasser, med nivå N el N/F, där du kan delta både som nybörjare och om du dansat förut.

Våra lärare

Eskilstuna Dansakademi har lång erfarenhet av dansundervisning och många av våra lärare är utbildade, professionella danspedagoger.

Våra danslokaler

Eskilstuna Dansakademis danslokaler finns i centrala Eskilstuna.

Dansfestivalen

Du har väl inte missat dansskolans mycket uppskattade föreställning på Eskilstuna Teater som avslutar varje vårtermin? Här deltar nästan alla våra elever oavsett ålder och nivå.

NIVÅBESKRIVNING OCH GRUPPINDELNING

Nivåerna i klasserna är satta som rekommendation efter hur många terminer du dansat:


N – Nybörjare

N/F – Nybörjare/fortsättning = (nybörjare eller) minst 1-2 terminers förkunskaper

F – Fortsättning = minst 4 terminers förkunskaper

F/M – Fortsättning/medel = minst 6 terminers förkunskaper

M – Medel = minst 8 terminers förkunskaper

M/A – Medel/avancerad = minst 10 terminers förkunskaper

A – Avancerad

Detta är en ungefärlig nivåindelning. Välj hellre en grupp som kanske är lite för lätt första gången än tvärtom. Ofta är inte antalet terminer så avgörande som vilken nivå du befinner dig på danstekniskt. Rådgör gärna med läraren eller kontakta oss via e-post, info@eskilstunadansakademi.se, så hjälper vi dig att hitta rätt kurs.


Läraren ansvarar för att flytta deltagare till en lämpligare grupp om det behövs, så att du ska kunna utvecklas i rätt riktning och få den hjälp som just du behöver. Är du i rätt nivå så får du ut mesta möjliga av din dansträning, är du på fel nivå finns risken att du skadar dig.


Gruppindelningen på vårterminen är densamma som för höstterminen, om inte läraren meddelar annat. Vid för få deltagare till en kurs kan vissa kurser behöva slås ihop eller i värsta fall utgå. Vi gör alltid vad vi kan för att ta emot alla elever, t ex genom att erbjuda en annan liknande kurs.

ANMÄLAN och ångervecka (prova-på)

Anmälan inför kursstart och bokningsbekräftelse:

Det är viktigt att du anmäler dig innan kursstart. Detta gäller även dig som dansar på dansskolan sedan tidigare. Du anmäler dig via vårt anmälningsformulär nedan. Som bekräftelse på din anmälan och att du fått en kursplats får du e-post inom 1-3 dygn. Vill du ångra/ändra din anmälan innan kursstart är det viktigt att du meddelar oss (info@eskilstunadansakademi.se).


Prova på/ångervecka:

Du har möjlighet att kostnadsfritt ångra din anmälan efter första kurstillfället, dvs första kursveckan kan användas som gratis prova-på. Det är mycket viktigt att du meddelar direkt om du inte vill fortsätta kursen, SENAST 6 DAGAR efter att kursen påbörjades. Detta görs till vår e-post info@eskilstunadansakademi.se. Annars riskerar du att ändå få faktura för kursen.

Vill du prova på en andra och tredje gång men sen avbokar kursen, faktureras du 150-220 kr per gång (beroende på kurspris), utöver första tillfället som är gratis.

Kursval:

Har du funderingar på vilken kurs du ska gå, läs mer under Nivåbeskrivning och gruppindelning. Lärarna kan också göra en bedömning av din anmälan och ev hänvisa dig till en annan grupp som passar din ålder/nivå bättre. Detta meddelas i så fall i bokningsbekräftelsen eller när kursen har börjat.


Hantering av person-/kontaktuppgifter:

När du anmäler dig till våra danskurser sammanställs och sparas dina person-/kontaktuppgifter av Eskilstuna Dansakademi till ansvariga danslärare och ABF Sörmland.

PRIS, rabatter OCH BETALNING

Pris och antal kurstillfällen:

Kurspriset gäller 13 kurstillfällen per termin (om inte annat anges) och skiljer sig beroende på klassens längd, lärarens utbildningsnivå och antal lärare. Kurspriset anges i schemat för respektive kurs. Ev inställda klasser brukar tas igen efter terminens slut, men om det inte är möjligt kan enstaka klasser ställas in helt.


Betalning och faktura:

Faktura på kursavgiften skickas från ABF Sörmland till angiven e-post några veckor in på terminen. Det går bra att dela upp fakturan på 3 tillfällen, bara det anges i anmälan.

Priser och rabatter HT 2019:

Rabatterna gäller även Proffslinjen Balett (Proffs 2018 räknas som 3 kurser och Proffs 2017/2014 räknas som 4 kurser).

 • Dansa 5 kurser eller fler: 10% rabatt
 • Dansa-så-mycket-du-vill-pris: 8500 kr
 • Familjerabatt: 250 kr per person, gäller familjer där 3 personer eller fler dansar (kan inte kombineras med andra rabatter)

Våra dansstilar och kursutbud

Balett, Balettrepertoar och Tåspets

Ålder: Från 5 år och uppåt. Balettrepertoar och tåspets från 12 år.

Lärare: Johanna och Claudia

Balett

Den klassiska baletten är grunden för all konstnärlig dans, ett måste även för dig som vill bli en bra dansare inom jazzdans, modern dans eller andra inriktningar. Typiska kännetecken för den klassiska baletten är kroppens raka hållning och de utåtriktade benen och fötterna. 


Här lär du dig den klassiska balettens grunder, rörelsekoordination, styrka, spänst och balans. Lektionen innehåller stångskola, au milieu, diagonaler, hopp och stretching.

Balettrepertoar och tåspets

Dessa klasser utgör komplement till en vanlig balettklass. Förkunskaper i balett krävs.


Tåspets

Typiskt för den klassiska baletten är tåspetstekniken där du dansar på tåspetsarna i en förstärkt sko. Detta kräver styrka och god teknik. Vi börjar träna vid stången för att i takt med elevens utveckling överföra tåspetsövningarna till golvet. Tåspetsklass finns 2020 enbart som en del i Balett Proffslinjen.


Repertoar

På denna dansklass arbetar du med instudering av kända koreografier och övar på tolkning av stil och känsla. Vårterminen avslutas med en särskild föreställning där eleverna framför koreografierna som solo eller i mindre grupper.

Klassen passar elever som är kunniga i tåspets sedan tidigare.

Kursutbud VT 2020

Proffslinjen Balett

Ålder: Från 10 år och uppåt

Lärare: Johanna

I den här kursen får du känna på hur det är att gå en professionell dansutbildning i balett. Kursen innebär 3-4 obligatoriska klasser per vecka, hög disciplin på klasserna, mer eget ansvar, du får personlig feedback mm. Utöver balett ingår tåspets och floorwork. Se information om exakt kursinnehåll och schema längre ned.


Ansökan och inträdesprov:

Inträdesprov krävs till alla grupper i Proffslinjen Balett. Yngsta ålder för att ansöka är 10 år. Vissa förkunskaper i balett krävs, se nivå-/gruppindelning nedan.


Är du/ditt barn intresserad av göra inträdesprov till Proffslinjen Balett för vårterminen 2020, kontakta ansvarig balettlärare Johanna Matthies eller e-posta info@eskilstunadansakademi.se.

Antagningskriterier:

Antagning av elever till Proffslinjens grupper beslutas av en jury bestående av dansskolans lärare. Motivation hos eleven är mycket viktigt och viss musikalitet och fysiska förutsättningar krävs. Även utvecklingsförmåga, teknik och energin bedöms. Förflyttningar kan ske uppåt eller neråt i nivågrupperna enligt den bedömning som görs av lärarna.


Nivå-/gruppindelning läsåret 2019/20:

Vi har för närvarande tre grupper inom Proffslinjen Balett. Grupperna delas in utifrån nivå och inte ålder.

 • Proffslinjen Balett 2018 - gruppen startade höstterminen 2018, vissa förkunskaper i balett krävs för att ansöka
 • Proffslinjen Balett 2017 - gruppen startade höstterminen 2017 med elever som har dansat i flera år
 • Proffslinjen Balett 2014 - gruppen startade höstterminen 2014 och har den högsta nivån av våra proffsgrupper


Kursinnehåll och kostnad:

Proffslinjen Balett innehåller följande obligatoriska kurser, se även schema för terminen nedan. För de elever som dansar fler klasser utöver Proffslinjen ingår kurserna fullt ut i vårt rabattsystem, läs mer under Pris, rabatter och betalning.

 • Proffslinjen 2014 och 2017 - 4 klasser per vecka. Balett 2 x 90 min/vecka, floorwork 45 min/vecka* och tåspets 45 min/vecka. Pris 6890 kr.
 • Proffslinjen 2018 - 3 klasser per vecka. Balett 2 x 90 min/vecka och floorwork 45 min/vecka*. Pris 5440 kr.

*Läraren kan också individuellt rekommendera att eleven går två floorworkklasser per vecka vilket inte ingår i paketpriset ovan.

Klädkod:

Tjejer: Balettdräkt, ljusa tights/danstrikåer och ljusa balettskor. Långt hår ska vara uppsatt i knut.

Killar: Ljus tröja, svarta tights/danstrikåer och svarta balettskor.

KURSINNEHÅLL VT 2020 – Proffslinjen 2018

En obligatorisk klass i floorwork ingår per vecka. Eleven kan välja den klass som passar bäst. Blir en klass fullbokad kan eleven hänvisas till den andra floorworkklassen.

KURSINNEHÅLL VT 2020 – Proffslinjen 2017

En obligatorisk klass i floorwork ingår per vecka. Eleven kan välja den klass som passar bäst. Blir en klass fullbokad kan eleven hänvisas till den andra floorworkklassen.

KURSINNEHÅLL VT 2020 – Proffslinjen 2014

En obligatorisk klass i floorwork ingår per vecka. Eleven kan välja den klass som passar bäst. Blir en klass fullbokad kan eleven hänvisas till den andra floorworkklassen.

Barndans

Barndans med förälder/anhörig

Ålder: 1,5-3 år

Lärare: Jannine

Dans för de allra minsta. Barn och förälder/anhörig vuxen dansar tillsammans dansslingor och improvisationer med olika teman varje gång.

Barndans

Ålder: 3-5 år

Lärare: Pernilla

Dans för de små. Under en lekfull undervisningsform utvecklas musikalitet och koordination. Barnen får lära sig lätta danssteg och enkla balettövningar. Barndans uppmuntrar till rörelseglädje och ger en naturlig känsla för dans.


Föräldranärvaro:

Förälder/anhörig är välkommen att sitta med i danssalen den första och sista lektionen på terminen. Övriga lektioner är barnet själv i danssalen och föräldern väntar utanför, detta för att gruppen ska fungera och arbeta på bästa sätt.


Klädsel:

Vi rekommenderar kläder som barnet kan röra sig i och som inte är för varma. På fötterna kan barnet ha strumpor med halkskydd, mjuka balettskor eller vara barfota så att man inte halkar. Barnet ska inte ha på sig lösa smycken, t ex halsband/armband, som kan fastna och göra dem illa.


Kursutbud VT 2020

Contemporary/ Modern

Ålder: Från 14 år och uppåt

Lärare: Helena, Jannine, Tilde och Johanna

Modern lyrisk dans, även kallad Contemporary, är en flödande, energisk, uttrycksfull dans med mycket akrobatiska inslag. Den är inte lika strikt som t ex klassisk balett utan har mycket friare rörelser.

Kursutbud VT 2020

Floorwork och Stretch

Ålder: Från 10 år och uppåt

Lärare: Johanna (floorwork) och Hanna LE (stretch)

Floorwork

I Floorwork tränar du smidighet och styrka i takt med din mognad och utveckling. Lektionen består av övningar som utvecklar styrka och flexibilitet i kroppen och förbättrar din utåtvridning, hållning och placering. Floorwork utgör komplement till vanlig balett och är en obligatorisk klass för Balett Proffslinjen.


Stretch

Ny kurs höstterminen 2019.

Kursutbud VT 2020

Hip hop

Ålder: Från 9 år och uppåt

Lärare: Tilde


Kursutbud VT 2020

Jazz

Ålder: Från 5 år och uppåt

Lärare: Hanna LE, Tilde, Johanna, Pernilla och Märtha

Jazz är en av de populäraste dansstilarna idag och ligger till grund för de flesta koreografier i musikvideor, musikaler och filmer. Dansen kännetecknas av sin energi, känsla och elegans. Den har dessutom haft stor betydelse i utvecklingen av många moderna danser.

Du lär dig grunderna inom jazzdans, rörelsekoordination, kondition, styrka och smidighet. Vi arbetar med begreppen tyngd, frasering och rytm.

Kursutbud VT 2020

För Jazz på A-nivå krävs att eleven också går balett och/eller Floorwork på EDA eller kan styrka att hen tar dessa klasser någon annanstans. Läraren gör även en bedömning huruvida eleven har den nivå som krävs. Detta för att läraren ska kunna hålla en tillräckligt hög nivå på A-klassen.

Latin Jazz

Ålder: Från 14 år och uppåt

Lärare: Hanna LE

Jazzdans med latinoinslag. Latin Jazz dansas i singel där salsa blandas med jazz i ett högt tempo. Betoningen ligger på feeling och stil. En härlig dansstil full av rytm, energi, glädje och gung. Rörelsekoordination, kondition, styrka och smidighet tränas.

Kursutbud VT 2020

Lyrical Jazz

Ålder: Från 14 år och uppåt

Lärare: Hanna LE

Lyrical Jazz är en form av jazz som kan beskrivas som flödande och emotionell med förlängda rörelser, ofta med starkt känslouttryck.

Kursutbud VT 2020

Musical Workshop

Ålder: Från 8 år och uppåt

Danslärare: Hanna LE

Sånglärare: Titti, Iris och Filippa

Du lär dig dansa olika stilar som jazz, street, showdance mm, medan vi sjunger sånger från musikaler, melodifestivaler och hitlistorna. Syftet med Musical Workshop är att sjunga och dansa samtidigt.

Kursutbud VT 2020

Riverdance

Ålder: Från 12 år och uppåt

Lärare: Hanna LE och Hanna J

Keltisk folkdans. Vi dansar till irländsk musik. Raka armar och mycket fot- och benarbete står i fokus. Formationer och stora rörelser över golvet är något som återkommer i Riverdance.

Kursutbud VT 2020

Stepp

Ålder: Från 10 år och uppåt

Lärare:

Du dansar med steppskor. Fred Astair och killarna i Stomp är två exempel på steppdansare. Vi steppar till musik från Sinatra till de senaste på topplistorna. Rytm, timing och balans är fokus med stor dansglädje.

I nuläget kan vi inte erbjuda danskurser i stepp.

Teater/scenisk gestaltning

Ålder: Från 10 år och uppåt

Lärare: Pernilla

Genom en blandning av drama- och teaterövningar undersöker och utvecklar vi våra sceniska förmågor. Vi kommer bland annat arbeta med hur vi förmedlar olika känslor i kropp, ansikte och röst och hur vi bygger en karaktär.


Detta är en kurs för dig som vill spela teater men även för dig som vill utveckla dina uttryck och förmågor i scensammanhang. Kursen är ett bra komplement till Musical Workshop.

Kursutbud VT 2020