Om oss

Mer om Eskilstuna Dansakademi

Eskilstuna Dansakademi är dansskolan med inriktning mot artistisk show och dans, där eleven får en stark teknisk grund oavsett dansstil. Vi erbjuder danskurser för både stora och små danselever, från 1,5 år och uppåt, för allt från nybörjare till avancerade dansare. Vi undervisar inom flera olika dansstilar, t ex balett, hip hop, contemporary/modern och jazz. Dansskolan har lång erfarenhet och många av våra lärare är utbildade, professionella danspedagoger. Vi är dansskolan med stor gemenskap och mysig och proffsig stämning på samma gång!


Varje läsår avslutas med en stor föreställning, dansfestival, på Eskilstuna Teater, där eleverna får visa upp vad de lärt sig under året. Ibland gör grupper från dansskolan även andra uppträdanden under året.

För flera elever har dansskolan blivit första steget mot fortsatt engagemang inom scenkonsten, bl a deltagande i föreställningar som Eskilstunarevyn och Scenknutens produktioner. Vi har även elever som fortsatt sin dansutbildning på Kulturama, Balettakademin och Kungliga Svenska Balettskolan.


Eskilstuna Dansakademi är en fortsättning på Charlie Rivel Jr's Dansskola med mer än 30 års verksamhet i Eskilstuna (startad 1979). Mellan 2010 och 2018 hette vi Artistiska show- & dansskolan The Pointe. 


Konstnärlig ledare för dansskolan är Hanna Luhanko Ehrlund. Eskilstuna Dansakademi är en del av ABF Sörmland och våra danslokaler ligger centralt i Eskilstuna.

ABF, MUNKTELLARENAN, VERKSTADSGATAN 5, PLAN 3

I ABFs lokaler på övervåningen (plan 3) i MunktellArenan finns två av dansskolans danssalar.

Gå in genom huvudentrén eller badhusentrén (se bild) och gå in till vänster om cafeterian. Gå genom den blå dörren med ABFs skylt ovanför (till vänster om pingisen). Gå uppför trapporna/ta hissen en trappa upp och gå in genom en röd dörr till ABFs lokaler på andra våningen.

SFI-HUSET, CARELIIGATAN 10, VÅNING 4

I SFI-huset, alldeles bredvid Fristadstorget, finns vår danssal högst upp på våning 4. Huset ligger bredvid "blå korsningen" där flera bussar stannar och kallas också Viljan eller "gamla Barnkulturcentrum". Ingången ligger mot gården.

S:T Eskil, CARELIIGATAN 11, KÄLLARVÅNINGEN

S:t Eskils gymnasiums danslokal med två danssalar i D-husets källarvåning. Ingången är på gården, till vänster om den som ses på bilden. Huset kallas även Vildrosen och ligger tvärs över gatan från SFI-huset.

Våra danslärare

Hanna Luhanko Ehrlund

Hanna är konstnärlig ledare för Eskilstuna Dansakademi och regissör för dansfestivalen.

Johanna Matthies är uppvuxen i Finland och Tyskland och började dansa vid 6 års ålder. Hon är utbildad vid Theaterballettschule Magdeburg och Jyväskylä Dance Institute. År 2008 började Johanna sina högskolestudier i danspedagogik med inriktning klassisk balett vid Savoniahögskola i Kuopio (Finland). Året därpå flyttade hon till Stockholm och tog examen i Danspedagogik med inriktning klassisk balett från Dans och Cirkushögskolan (DOCH) 2012. 


Sedan 2012 är Johanna anlitad danspedagog och lärare på gymnasie- och privata dansskolor i Stockholmsområdet, Eskilstuna samt Västerås och anlitad som gästlärare i Jyväskylä, Finland. Johanna är vidareutbildad i New York på Peridance Capezio Dance Center (2013) och har arbetat som frilansare i USA, Sverige och Finland. Hon har ett certifikat i Simonson-teknik och lärarlegitimation i dans för gymnasienivå. För närvarande studerar hon masterutbildningen i samtida dansdidaktik på Dans och Cirkushögskolan.


Johanna lär ut klassisk balett baserat på den ryska Vaganova-tekniken. Hon är även inspirerad av skolningen hon har fått bland annat i USA. Vid hennes klasser ligger fokus på korrekt placering, smidighet och styrka.

Tilde andersson Cederholm

Claudia Burbidge

Claudia började som balettlärare på skolan redan år 1982, då den hette  Charlie Rivel Jr's Dansskola och hon undervisar nu flera barn till tidigare danselever. Under en period har hon även arbetat på skolan som jazzdanslärare. Hon utbildade sig från början i Bournemouth, men gick senare också på Balettakademien i Stockholm. 


"- Det är så roligt att eleverna hela tiden blivit fler, att dansen lever. I klassisk balett finns regler för allt. Jag brukar säga till mina elever att de enda kroppsdelar de inte behöver tänka på är näsan och öronen!"


Claudia är också den som syr en stor del av kostymerna till dansfestivalen, vilket hon gör med mycket skicklighet och fantasi.

Helena Rennemark

Helena är uppväxt i Karlskrona där dansade hon på kulturskolan och gick dansgymnasium. Därefter gick hon dansutbildning på Löftadalens folkhögskola i Varberg och året därpå Iwanson International School of Contemporary Dance i München.


2011 började Helena utbilda sig till fysioterapeut vid Uppsala Universitet. Under studietiden dansade hon på Uppsala Dansakademi och medverkade också i dansensemble och studentspex.


Sedan 2014 har hon bott i Eskilstuna, arbetat som fysioterapeut och tagit klasser på Eskilstuna Dansakademi (fd The Pointe). Helena började undervisa på dansskolan 2017.

Pernilla har dansat på dansskolan sedan tonåren. Hon gick musikklass på Djurgårdsskolan där hon hade sin första stora roll som Katten Måns i Pelle Svanslös. Teater har alltid legat Pernilla varmt om hjärtat och det genomsyrar hennes undervisning. Sedan hösten 2018 har hon påbörjat en utbildning till Teater/Dramapedagog på Stockholms Universitet.

Hanna Jokela

Märtha Ström

Jannine Rivel började dansa vid 4 års ålder för sin pappa Charlie Rivel Jr i Eskilstuna.

Mellan 2005-2010 drev Jannine Charlie Rivel Jr's Dansskola innan Hanna Luhanko Ehrlund tog över.

Jannine arbetar inom scenkonst med rörelse, dans och koreografi. Hennes arbetsmetoder är processbaserade och hon intresserar sig för var vi börjar, vad vi tar med oss in, i skapandet av en dans, koreografi eller en pjäs.

Jannine är åter bosatt i Eskilstuna och arbetar kontinuerligt med att skapa verk i relation till samtid och plats. Hon arbetar tvärkonstnärligt, med institutioner, det fria kulturlivet, kommuner och föreningar.

Hon är utbildad dansare på Kungliga Svenska Balettskolan, danspedagog på Dans- och Cirkushögskolan (BA), regi och dramaturgi på Stockholms Dramatiska Högskola (MA) i Stockholm och Klein Teknik-lärare på Susan Klein School of Movement and Dance, New York.

Titti (Christina) Swärd

Titti är uppvuxen i en musikfamilj i Arvika där fiol, dans och körsång upptog hennes fritid. Efter gymnasiet flyttade hon till Stockholm och gick enstaka kurser på Balettakademien. Hon flyttade sedan till Eskilstuna, då hon kom in på Charlie Rivel Jr's Dansskolas "Entertainer Art School" och gick där som elev mellan 1982-87.

1984 började hon sjunga i coverbandet Rock'n Roll Machine. Utöver de egna spelningarna så backade de också upp en hel del gästartister som Peter Lundblad, Lili och Sussie, Tommy Nilsson, Kurt Olsson, Anders Lundin och Harpo för att nämna några.

Mellan 1991-96 var bandet Ted Gärdestads kompband. Sedan 2011 är Rock'n Roll Machine på turné med "En hyllning till Ted Gärdestad och hans musik".


1996 började Titti arbeta tillsammans med Charlie Rivel Jr på hans dansskola, där de tillsammans utformade kursen Musical Workshop, som hon fortfarande idag leder och undervisar i, nu tillsammans med Hanna Luhanko Ehrlund.

Iris Bodlund Haglund

Filippa Johansson